Kinderboekenweek 2014: Harm de Jonge en Marit Törnqvist

De 60ste Kinderboekenweek draait om Feest!

Harm de Jonge schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2014. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is komend jaar van de hand van Marit Törnqvist. De 60ste Kinderboekenweek (woensdag 1 t/m zondag 12 oktober 2014) viert het kinderboek, onder het motto Feest!

Harm de Jonge  
Harm de Jonge (foto Marijn Olislagers) en Marit Törnqvist (foto Kim Forchhammer)

 

 

Informatie over de afgelopen Kinderboekenweek hieronder nog tijdelijk beschikbaar.

 

Kinderboekenweek 2013 Klaar voor de start!

De 59ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober 2013 met als motto Klaar voor de start!. Het thema van de Kinderboekenweek is sport & spel en staat in het teken van boeken over bewegen, over winnen en verliezen en over talent en training. Het thema maakt onlosmakelijk deel uit van het dagelijks leven van kinderen.

Download het Factsheet Kinderboekenweek 2013 (pdf)Kinderboekenweekgeschenk Je bent super… Jan!

Jans ouders zijn verdwenen. Zomaar. Hoe dat kon gebeuren? Misschien wel door een mislukte goocheltruc van meneer Stromboli. In elk geval zit Jan nu behoorlijk in de problemen. Het ministerie van Alleenstaande en In de Steek Gelaten Kinderen heeft bepaald dat hij naar een kostschool moet. Uitgerekend naar internaat IJsendoorn, waar iedereen doodsbang rondloopt. De situatie lijkt wanhopig. Maar niet voor Super Jan!

Tijdens de Kinderboekenweek is het boek gratis te verkrijgen in de (kinder)boekwinkel bij aankoop van € 10,- aan kinderboeken.

  Je bent super... Jan!

Zzz... - Loes Riphagen  

Prentenboek Zzz

Voor jonge kinderen is er het Prentenboek Zzz, gemaakt door Loes Riphagen. Zzz gaat over de pechdag van Meneertje. Zijn fiets is gestolen, de soep brandt aan en zijn hamster gaat dood. Als hij met een rotgevoel in slaap valt, droomt hij over achtervolgingen door enge monsters. Maar zodra hij zich heeft losgerukt, volgt het ene na het andere droomavontuur.

Het Prentenboek van Loes Riphagen is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek voor € 5,- te koop in de boekwinkel.


Nieuw: De Prentenboek app


Bij het Prentenboek Zzz is dit jaar, geheel in stijl van het thema, een speelse app verkrijgbaar. De app is een mooie aanvulling op het Prentenboek en is tijdens de Kinderboekenweek gratis te downloaden via de App Store.

Nieuw: Kinderboekentipper

Met de kinderboekentipper wordt het uitkiezen van een boek in het immense aanbod kinderspel. Kinderen worden getipt met boeken die bij het thema van de Kinderboekenweek en hun interesses aansluiten. Kinderen kunnen tijdens de Kinderboekenweek op www.kinderboekentipper.nl  (te zijner tijd online) kijken en hun favoriete boek ontdekken.

Nieuw:  Hoorspel Je bent super… Jan

Van het Kinderboekenweekgeschenk 2013: Jij bent Super… Jan! wordt voor het eerst in de geschiedenis van de Kinderboekenweek een hoorspel uitgebracht. Het script wordt  herschreven en ingesproken door verschillende stemmen, aangekleed met muziek en  geluiden. Het hoorspel is een gezamenlijk initiatief van de CPNB en de uitgeverijen Rubinstein en Kluitman.

Nieuw:  Doe mee met de Kinderboekenweek-ochtendgymnastiek

Logo ZappsportIn het kader van deze sportieve Kinderboekenweek organiseert de CPNB met TROS Zappsport een speciale Kinderboekenweek-ochtendgymnastiekles. Op 9 oktober om 09.00 uur wordt Nederland opgeroepen om mee te doen aan de speciale ochtendgymnastieksessie o.l.v. Ron Boszhard. De uitzending is via www.zappsport.nl te zien. Meer info volgt zo spoedig mogelijk. 

 

Sportboekje in samenwerking met NOC*NSF Olympische educatie

Speciaal voor de aankomende sportieve Kinderboekenweek heeft de CPNB in samenwerking met NOC*NSF Olympische educatie het sportboekje Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden! voor de openbare bibliotheken ontwikkeld. Een prachtig geschenkboekje dat sporters inspireert om te gaan lezen en lezers inspireert om te gaan sporten! Het sportboekje is in de Kinderboekenweek voor leden van de openbare bibliotheken gratis te verkrijgen.

Het sportboekje bevat bijdragen van o.a. Anky van Grunsven, Pieter van den Hoogenband, Marianne Vos, Epke Zonderland en Richard Krajicek. Het sluit af met een mooi verhaal over de Olympische waarden: excelleren, respect en vriendschap.

  Sportboekje

Kinderen voor Kinderen nieuwe single Klaar voor de Start

Paul van Loon schrijft de titelsong Klaar voor de Start voor de 34ste CD van Kinderen voor Kinderen. De muziek is wederom geschreven en geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis. Vorig jaar kwam de single Hallo Wereld uit, naar het thema van de Kinderboekenweek 2012. Hallo Wereld werd meer dan vijf miljoen keer bekeken en Kinderen voor Kinderen behaalde voor het eerst sinds 20 jaar een plek in de top 20. De CD Hallo Wereld werd meer dan 50.000 keer verkocht en behaalde de status van een Gouden Album. Begin  september  komt de nieuwe single Klaar voor de Start uit en is dan te downloaden via de bekende kanalen. Op het Kinderboekenbal (1 oktober) wordt door Kinderen voor Kinderen live de nieuwe single ten gehore gebracht.

Kinderboekenbal

Het Kinderboekenbal is de officiële opening van de Kinderboekenweek en vindt plaats op dinsdagavond 1 oktober 2013. Tijdens deze feestelijke avond wordt de Gouden Griffel bekend gemaakt en uitgereikt. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk.

Belangrijke prijzen tijdens de Kinderboekenweek

Bij de Kinderboekenweek horen kinderboekenprijzen. Op 27 juni 2013 zijn de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en de Vlag en Wimpels vergeven in de verschillende leeftijdscategorieën. De winnaars van het Gouden Penseel en het Gulden Palet worden in de week voor het Kinderboekenbal bekend gemaakt, op de opening van de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum, woensdag 25 september.  

Lees meer over de Griffels en Penselen »

Persberichten

Lees hier eerder verschenen persberichten.

Harmen van Straaten schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2013 »

Biografie Harmen van Straaten

Harmen van Straaten© Chris van Houts

  Harmen van Straaten schreef ruim vijftig boeken voor alle leeftijden. Van prentenboeken voor de allerkleinsten tot romans voor tieners en ouder. Vertalingen van zijn werk worden onder andere in Duitsland, België, Korea, Japan, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Denenmarken uitgegeven. In 1987 illustreerde Van Straaten zijn eerste kinderboek en daarna heeft hij ruim 400 boeken geïllustreerd. Hij is drie keer getipt door de Kinderjury en ontving hij een Gouden Appel van Bratislava en de Gouden Penseel van Japan.

Kijk voor meer informatie en bibliografie op www.harmenvanstraaten.nl »

Biografie Loes Riphagen

Loes Riphagen (1983) debuteerde in 2008 als kinderboekenschrijver en illustrator met het prentenboek Slaapkamernachtdieren (De Fontein). Met vrolijke en eigenwijze illustraties valt Riphagen op bij het publiek, de pers en verschillende jury’s. Voor haar illustraties in het boek Huisbeestenboel (De Fontein) heeft zij De Vlag en Wimpel 2010 ontvangen en was zij genomineerd voor de kinderboekwinkelprijs 2009/2010. Superheldjes (De Fontein) is verkozen tot kerntitel van de Kinderboekenweek 2011.

Kijk voor meer informatie over Loes Riphagen en haar bibliografie op www.loesriphagen.nl »

  Loes Riphagen© Marijn Olislagers

Download beeldmateriaal

Download hier beeldmateriaal in hoge resolutie voor publicaties over de Kinderboekenweek 2013. De foto’s zijn rechtenvrij maar naamsvermelding van de fotograaf is verplicht.

Je bent super...Jan!\  

Geschenkboekje Kinderboekenweek

Je bent super...Jan! door Harmen van Straaten

Download in hoge resolutie (PDF, 6 MB)

 

     
Harmen van Straaten  

Harmen van Straaten

Download in hoge resolutie JPG (416 kb)

Foto: Chris van Houts, naamsvermelding fotograaf verplicht

     
Zzz...  

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Zzz door Loes Riphagen

Download in hoge resolutie PDF (14 kb)

     
Loes Riphagen  

Loes Riphagen

Download in hoge resolutie (JPG, 2.1 MB)

Foto: Marijn Olislagers, naamsvermelding fotograaf verplicht

     
Sportboekje  

Sportboekje Klaar voor de start!

Download in hoge resolutie (PDF, 210 kb)

 

     
Logo  

Logo Kinderboekenweek

Download in hoge resolutie (PDF, 890 kB)

     
Affiche Kinderboekenweek  

Twee affiches

Download beide in hoge resolutie (PDF, 1.8 MB)

Affiche KBW13    
     
Download in hoge resolutie  

Richard Krajicek ontvangt eerste exemplaar van Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden uit handen van een leerling van Basisschool Samenspel in Amsterdam Bijlmer (persbijeenkomst 16 september 2013).

Download in hoge resolutie (jpg)

Foto: Hannie Verhoeven

     
Download in hoge resolutie  

Harmen van Straaten ontvangt eerste exemplaar van Je bent super... Jan uit handen van een leerling van Basisschool Samenspel in Amsterdam Bijlmer (persbijeenkomst 16 september 2013).

Download in hoge resolutie (jpg)

Foto: Hannie Verhoeven

     
Download in hoge resolutie  

Loes Riphagen ontvangt eerste exemplaar van Zzz uit handen van een leerling van Basisschool Samenspel in Amsterdam Bijlmer (persbijeenkomst 16 september 2013).

Download in hoge resolutie (jpg)

Foto: Hannie Verhoeven

     

 

 

 
  Contact

Voor vragen, meer informatie of interviewverzoeken neem s.v.p. contact op met de Stichting CPNB:

Persvoorlichter:
Maud Aarsen:
020 626 49 71
m.aarsen@cpnb.nl

 
Kinderboekenweek
 
   
 
 
 
media contact stichting cpnb