Griffels en Penselen

De beste en mooiste kinderboeken van het jaar

 

Griffels – het best geschreven

De Zilveren Griffel is de prijs voor de best geschreven Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Jaarlijks kunnen in vijf categorieën twee boeken bekroond worden: tot 6 jaar, 6 jaar en ouder, 9 jaar en ouder, informatief en poëzie. Op 19 juni werden de Zilveren Griffels uitgereikt.

Bekijk de winnaars van de Zilveren Griffel 2019 >

 

 

Gouden Griffel

Eén van de Nederlandstalige bekroonde Zilveren Griffels kan de Gouden Griffel winnen.

De Gouden Griffel werd op 1 oktober op het Kinderboekenbal uitgereikt. Gideon Samson mocht voor zijn boek Zeb. de prijs in ontvangst nemen.

 

 

De Boekensleutel

De Boekensleutel is een literatuurprijs die sinds 1979 bij hoge uitzondering wordt toegekend aan een bijzonder kinderboek. Voor de Boekensleutel komen boeken in aanmerking die opvallen door het genre, de gebruikte techniek, de vormgeving of een anderszins opmerkelijke kwaliteit. 
Dit jaar is de Boekensleutel uitgereikt aan Ted van Lieshout voor het boek Ze gaan er met je neus vandoor. 

Download het juryrapport voor de Boekensleutel >

 

 
Penselen – het mooist geïllustreerd

Het Zilveren Penseel is de prijs voor de mooist geïllustreerde Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Op 19 juni werden de Zilveren Penselen uitgereikt.

 

Bekijk de winnaars van het Zilveren Penseel 2019 >

 

 

Het Gouden Penseel

Eén van de Nederlandstalige bekroonde Zilveren Penselen kan de Gouden Penseel winnen.

Het Gouden Penseel werd op 1 oktober op het Kinderboekenbal uitgereikt. Yvonne Jagtenberg mocht de prijs voor haar boek Mijn wonderlijke oom in ontvangst nemen.

Download het juryrapport (zilver) > (PDF)

 

 

 

 

Penselen in het Rijksmuseum

Voor de 12de keer zijn de best geïllustreerde kinderboeken van het jaar te zien in het Rijksmuseum. De illustraties van de acht boeken die zijn bekroond met de Zilveren Penseel worden getoond in De Teekenschool. Eén van de bekroonde boeken wint het Gouden Penseel. Wie dat is wordt op 1 oktober tijdens het kinderboekenbal bekend gemaakt.

De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken van 10 tot 16 uur in de Teekenschool en loopt t/m 16 februari 2020. De Teekenschool is in de herstvakantie (19 t/m 27 oktober) geopend van 12.30 tot 17 uur.

Deel deze pagina: