Winnaar Gouden Penseel 2018Penselen

De mooiste kinderboeken van het jaar

Het Zilveren Penseel is de prijs voor de mooist geïllustreerde Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Een van deze boeken wint het Gouden Penseel.

 

Bekroond met het Gouden Penseel 2018

Fabeldieren van Ludwig Volbeda wint het Gouden Penseel 2019. Dat werd op woensdag 19 september bekendgemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Lees meer >

 

Bekroond met een Zilveren Penseel 2018

Tot 3 jaar
Heb jij misschien Olifant gezien?

David Barrow

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen. Waar kan Olifant toch gebleven zijn?

 

Pippeloentje

Illustraties: Fleur van der Weel
Tekst: Annie M.G. Schmidt

In 1950 schreef Annie M.G. Schmidt het eerste versje over het beertje Pippeloentje. Fleur van der Weel laat hem opgroeien in een warme, veilige wereld.

 

3 tot 6 jaar
Dit is voor jou

Sanne te Loo

Op een dag, als het zo hard regent dat de tekeningen van de stoep spoelen, komt er een man langs. Het is Anselmo, een oude schilder. Hij nodigt de jonge tekenaar uit in zijn huis om te komen schuilen.

 

Konijnentango

Illustraties: Ingrid & Dieter Schubert
Verhaal: Daan Remmerts de Vries

Twee konijnen – een jongen en een meisje – vinden elkaar aan de oever van een meer. Een beeldfabel waarin twee dieren spelen, zoenen en zweven.

 

6 tot 12 jaar
Tori

Illustraties: Brian Elstak
Tekst: Brian Elstak & Karin Amatmoekrim

Drie dappere mensenkinderen komen hun vader te hulp, de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise. Griezelig, maar niet eng. Lief, maar niet zoet.

 

En toen, Sheherazade, en toen?

Illustraties: Annemarie van Haeringen
Tekst: Imme Dros

De jonge vorst Sjahriar is bedrogen en vermoordt telkens een nieuwe bruid. Totdat Sheherazade hem weerhoudt met haar spannende verhalen. Een selectie uit Duizend-en-een-nacht.

 

Informatief
De wolven van Currumpaw

William Grill

1893, de uitgestrekte prairies van Nieuw Mexico in de Verenigde Staten: wie de wolf Lobo vangt krijgt een beloning van wel duizend dollar. Gaat het de wolvenjager Seton lukken?

 

Fabeldieren

Illustraties: Ludwig Volbeda
Tekst: Floortje Zwigtman

Maak kennis met de meest zonderlinge, grappige, oogverblindende, weerzinwekkende en gevaarlijke wezens. vol boeiende weetjes, eeuwenoude verhalen en wonderlijke illustraties.

 

Deel deze pagina: